[...] witaminą D w naszym kraju. Czy to za sprawą większej świadomości, czy też po prostu ze względu na widoczne niedobory wśród społeczeństwa, coraz więcej osób bada poziom tej witaminy, a jeszcze więcej suplementuje ją profilaktycznie. Witaminę D możesz uzupełnić, zmieniając nieco swoją dietę. W jakich produktach znajduje się ta witamina? Są to [...]
[...] objawy somatyczne, które nie są związane ze zdiagnozowanymi chorobami. Wnioski i znaczenie To randomizowane badanie kliniczne wykazało, że ponadstandardowa suplementacja witaminy D3 w ciągu pierwszych 2 lat życia zmniejszyła ryzyko problemów z internalizacją w wieku od 6 do 8 lat. Referencje: Anastassios G. Pittas i in. Vitamin D and Risk for [...]
Organizm mężczyzny wystawiony jest na szereg prób. Nie tylko osoby trenujące wystawione są na działanie czynników stresowych, ale również powodować je będzie np. ciężka praca zawodowa. W codziennym życiu narażeni jesteśmy również na nadmiar stresu, który może pogorszyć nasze samopoczucie i libido. Sytuacja ta sprawia, że czasem konieczne jest [...]
[...] wcześniej wspominałem, możemy poprosić o pomoc na forum bądź skorzystać z pomocy ekspertów. Mikroskładniki Bardzo ważne, oprócz makroskładników, są mikroskładniki - czyli witaminy i minerały. Mają one całą gamę właściwości - utrzymują organizm w homeostazie, poprawiają nasze samopoczucie, jakość naszej skóry, jakość naszego snu, wzmagają [...]
[...] obecnych w burakach sprawia, że zmniejszają ryzyko rozwoju wielu nowotworów, zwłaszcza raka trzustki, raka piersi czy raka prostaty. Co więcej, zawarte w burakach witaminy i minerały odgrywają ważną rolę w zwalczaniu wolnych rodników, które mogą uszkadzać DNA oraz błony komórkowe. Warto wspomnieć o tym, że powiązano występowanie [...]
Jedną z częściej przekazywanych informacji przez dietetyków na temat naszej diety, jest konieczność dbania o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Wynika to z tego, że większość ludzi nie dostarcza go w zalecanych ilościach, czyli 25 g u kobiet i 38 g u mężczyzn. Jedno z badań przeprowadzonych przez International Food Information Council wykazało, [...]
[...] Dla większości osób wystarczające będą proste modyfikacje diety. Warto zadbać o to, by w menu pojawiły się większe ilości produktów bogatych w żelazo, cynk, a także witaminy z grupy B. Składniki te znajdziesz w produktach, takich jak: mięso, jaja, podroby, produkty pełnoziarniste, warzywa strączkowe, orzechy i pestki, kakao, ostrygi. W [...]
Bóle głowy mogą skutecznie utrudniać życie zarówno osobiste, jak i zawodowe, czy ogólnie społeczne. Przyczyn tego typu bólów może być wiele, co stanowi duże utrudnienie diagnostyczne i terapeutyczne. Wyróżnia się ponad 15 różnych rodzajów bólu głowy, m.in. są to migreny, bóle klasterowe, związane z infekcjami, czy związane z zaburzeniami [...]
Zapalenia zatok niezależnie od przyczyny sprawiają duży dyskomfort i obniżają efektywność w niemal każdej podejmowanej czynności. Niektórych rodzajów zapalenia uniknąć można m.in. dbając o właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego za pośrednictwem diety. Jednym ze związków o wyraźnym wpływie na procesy immunologiczne organizmu jest witamina [...]
Dobre odżywianie jest niezbędne dla optymalnego zdrowia na każdym etapie życia, od narodzin do śmierci. Jednak wraz z wiekiem zmienia się zapotrzebowanie na niektóre witaminy i minerały — może być większe lub mniejsze. Na zmiany te wpływa wiele czynników np. wiek, ciąża lub menopauza. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się w późniejszym życiu, [...]
[...] tkanek i krwawienia. Istnieje wiele czynników wpływających na skuteczność koagulacji (krzepnięcia), a jednym z nich jest poziom odżywienia organizmu witaminą K. Rola witaminy K w krzepnięciu krwi Witamina K pełni liczne funkcje koenzymatyczne, wpływając m.in. na hemostazę, czyli równowagę w procesach związanych z prawidłowym tworzeniem [...]
[...] C (VC) i kurkumina (CUR) wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Tak więc celem naukowców było zbadanie potencjalnego działania ochronnego dla wątroby witaminy C i kurkuminy. Myszy otrzymywały 100 lub 200 mg na kg masy ciała witaminy C, kurkuminę (10 mg/kg) lub mieszanki tych związków. Po dziesięciu dniach zastosowano [...]
W tym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wielonienasyconych kwasów tłuszczowych szeregu omega 3. Ich uzupełnienie zapewnia nam bowiem szerokie spektrum korzyści zdrowotnych – od serca i stawów po wzrok i funkcje poznawcze. Jeżeli więc nawet ktoś nie gustuje w kuchni [...]
[...] jest dodatkowo to, że węglowodany w niej zawarte pochodzą z błonnika, czyli po jej zjedzeniu czujemy większą sytość. Kapusta włoska jest również bogata w różnego rodzaju witaminy oraz minerały. Z witamin znajdziemy w niej: witaminę C, A, K i B6, natomiast z minerałów: magnez, miedź i wapń. Szpinak Warzywo to od dawien dawna uważane jest za [...]
Okres budowania masy mięśniowej wbrew pozorom nie jest prosty. Jest to bardzo złożony i trudny okres, który powinien zostać dobrze przemyślany. Niestety, zarówno redukcja, jak i masa nie przychodzi szybko. Budując masę mięśniową, po pierwsze powinniśmy zadbać o odpowiedni bodziec dla wzrostu mięśni w postaci treningu. Kolejną kwestią jest dobra [...]
Choroba Alzheimera jest chorobą wyniszczającą, która pozbawia chorującego pamięci krótkotrwałej. Z biegiem czasu ta podstępna forma demencji stopniowo postępuje do momentu, że osoby dotknięte chorobą Alzheimera nie mogą dbać o siebie, nie rozpoznają bliskich. Dieta MIND - produkty zalecane Orzechy (5 porcji w tygodniu), zielone warzywa (3 porcje [...]
[...] powielają patologiczne zachowania, wcale nie znaczy, że należy je naśladować. Surowe jajka są słabo przyswajalne, groźne dla człowieka i na dodatek powodują niedobory witaminy H. Referencje: Evenepoel P1, Geypens B, Luypaerts A, Hiele M, Ghoos Y, Rutgeerts P. „Digestibility of cooked and raw egg protein in humans as assessed by stable [...]
Stosowanie witaminy C w postaci suplementacji jako uzupełnienie źródeł pokarmowych, stało się dla wielu osób codzienną rutyną. Dzieje się to najczęściej wtedy, gdy mamy na myśli wspieranie naszej odporności. I słusznie - powinniśmy dbać o spożywanie właściwej ilości witaminy C. Wyniki i podsumowanie Zarówno w połowie badania, jak i na jego końcu, [...]
[...] w organizmie, a jedną z nich jest udział w regulacji stanów zapalnych, nocycepcji (nerwowego przewodnictwa informacji bólowej) oraz odczuwania (percepcji) bólu. Niedobory witaminy D często obserwowane są w stanach patofizjologicznych, którym towarzyszy ból. Odpowiedni poziom witaminy D Zgodnie z zaleceniami naukowców i lekarzy witamina D [...]
[...] dietę oraz szeroko pojęty styl życia, a także czynniki genetyczne. W kontekście sposobu odżywiania duże znaczenie ma m.in. podaż związków o działaniu antyoksydacyjnym, np. witaminy C. Obniżanie poziomu cholesterolu Podaż witaminy C może być jednym z aspektów, o który warto zadbać w kontekście redukcji ryzyka hipercholesterolemii i chorób [...]